Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Bindweefsel massage

Een bindweefsel massage wordt toegepast, het woord zegt het al, op de bindweefsellaag van het lichaam. Deze laag bevindt zich tussen de spieren en de huid. Door de werking op het bindweefsel en de reflexzones op de rug valt deze massage onder de reflexzone massage. Bij een reflexzone massage wordt er vanuit gegaan dat er zich op het lichaam (segmentale) zones bevinden die in verbinding staan met organen, klieren en andere lichaamsdelen. Door het stimuleren van deze zones wordt het corresponderende orgaan gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen.

De technieken die worden gebruikt bij een bindweefsel massage variëren van lichte strijkingen tot het rollen, oppakken en rekken van de huid. Door deze massagegrepen wordt de huid en het onderliggende bindweefsel gestimuleerd. Hierdoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert het onderliggend bindweefsel waardoor de zogenaamde bindweefsel verklevingen minder worden. Doordat ook de zenuwuiteinden omringd worden door bindweefsel krijgen ook deze een prikkel door de massage. Deze prikkel heeft niet alleen resultaat op de zenuw zelf maar werkt ook door op andere delen van het lichaam.

Een bindweefsel massage is van invloed op het vegatieve deel van het zenuwstelsel, dit stelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties zoals de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling. Dit is een belangrijk onderdeel van de cursus bindweefsel massage.

De behandeling begint, na de anamnese, met een onderzoek van de rug. Dit onderzoek wordt zittend op de rand van de massagetafel uitgevoerd. Hierbij word de tonus van de huid gevoeld, verkleuringen en veranderingen in temperatuur. De probleemzones worden bekeken. Daarna neemt de cliënt op de buik plaats op de massagetafel en wordt de huid in plooien getild of geduwd. Met massagegrepen wordt de doorbloeding van het bindweefsel geactiveerd en de kwaliteit van het weefsel verbeterd. Verklevingen worden zo losgemaakt door middel van de massagegrepen die op de rug worden uitgevoerd. Deze kunnen ook worden uitgevoerd op armen, benen, romp en het gezicht.

Een bindweefsel massage wordt vaak als therapeutische behandeling aangeboden. Samen met de cliënt maakt de massage therapeut een behandelplan op naar aanleiding van de hulpvraag van de cliënt. De duur van de behandeling wordt vaak gedurende de behandelingen, verspreid over meerdere weken uitgevoerd. Omdat een bindweefsel massage vaak als onprettig en pijnlijk wordt ervaren is het bij mij standaard om na een segmentale behandeling met een ontspannende massage af te sluiten. Het resultaat van de behandeling maakt dit zeer zeker weer goed. De reacties zijn verschillend van rode huid tot vermoeidheid.

De bindweefselmassage is een vorm van reflexzonetherapie. Mechanische prikkels worden aan de huid en het bindweefsel toegediend middels de diverse bindweefseltechnieken. Deze prikkels stimuleren zenuwuiteinden waarbij het effect van de prikkel niet beperkt blijft tot de plaats waar behandeld wordt. De massage stimuleert de aanmaak van prikkelstoffen welke een activerend of sederend effect kunnen geven en behandelt de zichtbare/voelbare veranderingen in de huid en het onderhuids gelegen bindweefsel. Deze veranderingen worden bindweefselzones genoemd en ontstaan door vegetatieve processen, zoals bijvoorbeeld bij aandoeningen van organen, spieren of gewrichten.