Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Sportmassage is niet alleen bedoeld voor sporters. Ook voor niet-sporters kan sportmassage goed zijn. Denk aan rug, nek, schouderklachten die vaak worden veroorzaakt door een verkeerde werkhouding. Ook stress kan een belangrijke oorzaak zijn van allerlei klachten.

Door een verkrampte houding kunnen verhardingen in de spieren ontstaan. Een aantal massagebehandelingen kan al verlichting geven of kan de klachten helemaal laten verdwijnen. Sportmassage is eigenlijk veel breder dan het in eerste instantie lijkt.

Een belangrijk onderdeel is de massage zelf maar ook: onderzoek naar lichaamshouding, bekijken en beoordelen van blessures, adviseren over omgaan met blessures, adviseren over trainingsopbouw, functietesten van spieren en gewrichten, aanleggen van tapes of bandages.

Sportmassage is een specialistische massage die een preventieve, maar ook herstellende functie heeft. Sportmassage helpt de spieren los te maken, prestaties te verbeteren en voorkomt blessures. De sportmasseur kan u ook adviseren over de juiste manier van bewegen.

Als u uw spieren intensief gebruikt heeft u ook meer ‘onderhoud’ nodig. Een sportmasseur is een specialist die het lichaam van de sporter goed kent en zijn massages daarop afstemt. Tot zijn werk behoort ook het bieden van eerste hulp bij sportongevallen (EHBSO), het intapen van lichaamsdelen voor een wedstrijd of training en onderzoeken of een sporter na een blessure genoeg hersteld is om weer voluit mee te doen.

Sportmassage kan verschillende doelen hebben. Sommige massages zijn bedoeld om prestaties te verbeteren, bijvoorbeeld als een voetballer voor de wedstrijd los gekneed wordt als onderdeel van de warming-up. Andere massages moeten juist herstel bevorderen. Dat kan tijdens een wedstrijd of training zijn, maar ook erna (als onderdeel van een cooling down). Ook tijdens zware en intensieve trainingsweken is het verstandig om eens per week een sportmassage te ondergaan voor een sneller herstel of preventief. Ook bij herstel van blessure hoort soms massage. Vaak is dit dan onderdeel van een grotere (fysiotherapeutische) behandeling.

Sportmassage is niet alleen voor topsporters, al is het niet verwonderlijk dat zij er vaker gebruik van maken. Ook als u recreatief sport is een bezoek aan een sportmasseur geen gek idee. Bij ernstige blessures zal deze u doorsturen naar een (sport)arts of fysiotherapeut, want de sportmasseur is geen (para)medicus.