Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Triggerpoint therapie

Met triggerpoint therapie behandel je een ’spierknoop’ ook wel een triggerpoint in een spier genoemd, waardoor deze weer normaal kan functioneren. Een triggerpoint ontstaat doordat er Acetylcholine lekt of achter blijf door bv. een trauma of overbelasting. Daarnaast behandel ik ook het bindweefsel om de spieren: de “fascie”. Dit is ook heel belangrijk omdat de pijnlijke regio meestal verstijft doordat het niet meer normaal kan bewegen. In combinatie met een sport-therapeutische behandeling en dry needling is een triggerpoint goed te behandelen. Ik zorg ervoor dat spierknopen in een spier oplossen. Deze spierknopen zorgen voor verkrampingen in de spiervezels, waardoor die pijn geven bij bewegen, of er ontstaat uitstralingspijn. Ook geeft het vaak een diffuse pijn of doof gevoel in het dieper gelegen gewricht. Een paar triggerpoint behandelingen kunnen deze klachten snel verminderen en vaak oplossen. De behandeling doe ik met mijn handen, die immers het beste kunnen voelen waar het probleem zit, maar het gebeurt ook wel met een naaldje, het zogenaamde dry needling. Dankzij de triggerpoint therapeutische behandeling ontspant de spier, waardoor hij weer normaal kan functioneren.

Symptomen

Bij het belasten van de spier met triggerpoint ervaart de patiënt pijn. Deze pijn is gelokaliseerd in een bepaald gebied kenmerkend voor de spier. Elke spier heeft zijn eigen karakteristieke uitstralingsgebied, stijfheid en verminderde spierfunctie. Maximaal verlengen van de spier geeft pijn dus “leert” de spier te bewegen binnen de pijngrens. Er is sprake van verminderde bewegingsvrijheid wat zich uit in spierverkorting. Door verkorting van de spier en door pijn tijdens activiteit kan de spier niet maximaal aanspannen, wat zich kan uiten in afname van de spierkracht.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Een triggerpoint kan ontstaan door een acute (verkeerde beweging, ongeluk) of chronische (langdurige verkeerde werkhouding) overbelasting. Ten gevolge van deze overbelasting ontstaat er een ingewikkeld fysiologisch proces in de spier op celniveau en er ontstaat een zichzelf onderhoudende vicieuze cirkel. Deze overbelasting kan te maken hebben met “beroepshoudingen” en leefgewoontes.

De pijn van een triggerpoint kan verergeren door:

 • Veelvuldig gebruik van de spier zonder pauze, overbelasting
 • afkoeling (schaarse kleding), transpiratie druk op betreffende spier (bijv. knellende das of zware tas)
 • Trauma, door een val of een harde impact bij een contactsport

De pijn van een triggerpoint kan verminderen door:

 • het inbouwen van korte rustperiodes tijdens het bewegen, tijdens pauze langzaam rekken van de spier
 • temperatuur waarbij het lichaam kan ontspannen, aangename warmte
 • sporttherapie, massage en dry needling.

Talrijke factoren kunnen het bestaan van triggerpoints onderhouden. Vooral bij patiënten met chronische pijn is aandacht voor deze factoren van groot belang.

Klachtenonderhoudende factoren zijn:

 • Mechanische stress, slechte werkhouding, knellende kleding
 • Voeding (bijv. vitaminetekort, alcoholmisbruik, roken, slecht eten)
 • Bepaalde aandoeningen; suikerziekte, schildklierproblemen, orgaanproblemen etc.
 • Psychologische factoren; depressie, angst, stress, onbegrip spierstelsel door patiënt
 • Chronische infecties